Är du misstänkt för narkotikabrott?

Olika sorters narkotika

Narkotika är antingen ett bedövande eller stimulerande medel som är starkt beroendeframkallande och påverkar det centrala nervsystemet. Det finns också medicinsk narkotika som är smärtstillande eller sövande medel.

All narkotika är skadlig. Narkotika påverkar alla på kort eller lång sikt. Det påverkar dem som använder drogerna och det påverkar dem runtomkring. Man kan säga att man påverkas fysiskt, psykiskt och socialt. Det som skiljer ut hur unga människor påverkas är att risken för fysiska skador är större när man är ung. Hjärnan är till exempel fortfarande under utveckling under hela tonårstiden.


Här är några exempel på den allra vanligaste narkotikan:

Cannabis

Cannabis är namnet på den växt Cannabis Sativa som är en hampa-växt som cannabisdrogerna Hasch och Marijuana utvinns från.

Hasch

Hasch, eller haschish som är en vanlig benämning utomlands. Hash utvinns av kåda från växten Cannabis Sativa. Kådan pressas hårt och utvinns i mindre bitar eller kakor. Hash är till färgen brun i olika nyanser och ger ifrån sig en sötstark lukt och ibland som en rökelse.

Marijuana

Marijuana är delar av växten Cannabis Sativa. Blad blomma och stjälk torkas för att sedan rökas. Marijuana är grön till färgen och har en speciell och söt och frän lukt som kan påminna om bränt gräs.

Amfetamin

Amfetamin är ett syntetiskt centralstimulerande medel, dvs kemisk tillverkning och finns inte i någon naturlig form. Amfetamin är egentligen flytande men omvandlas till en vit/ljusfärgad pulverform som kan lukta lite blommigt/aceton-aktigt.

Kokain

Kokain är ett centralstimulerande preparat som framställs av bladen från kokabusken Erythroxylum coca. Slutprodukten blir till ett vitt kristalliskt pulvermed med en bitter/bensinaktig lukt.

Heroin

Heroin utvinns från den torkade mjölksaftens omogna frökapsel från växten Opiumvallmo som sedan blir till morfin i form av ett ljusgult, kristalliskt pulver. Tillsammans med ättika kokas blandningen som då blir till Heroin med en unken och ättikaaktig lukt.